İNŞ 3014 – Zemin Mekaniği II (2019/2020)
İkinci Ödev (Rapor teslimi: 30 Mayıs 2020) 
Kişisel ödeviniz; kararlı sızmanın bulunduğu bir homojen dolgu baraj mansap şevi kayma güvenlik faktörü değerini İsveç Dilim (Fellenius) ve Bishop Yöntemleri ve efektif gerilme analizi yaklaşımı ile belirlemek, analiz bulgularını içeren bir rapor hazırlamaktır. 
    İkinci ödev kapsamında, bir dolgu baraj mansap şevinin stabilite durumunu temsil eden kayma güvenlik faktörü değeri, sınıfça birlikte yapılacak çalışma sonucunda belirlenecektir. Aynı şev için, karelaj yapılarak belirlenmiş düğüm noktalarını merkez kabul eden ve öğrenci sayısına eşit sayıda olan kayma dairelerinin her biri bir öğrenci tarafından analiz edilerek kayma güvenlik faktörü değerleri belirlenecektir. Güvenlik faktörü değerleri Fellenius ve Bishop yöntemleri kullanılarak efektif gerilme analizi yaklaşımı ile saptanacaktır. Saptanan güvenlik faktörü değerleri düğüm noktalarına yerleştirilip eş güvenlik eğrileri çizilecek, şevin stabilite durumunu temsil eden minimum güvenlik faktörü değeri ve bu değeri oluşturan kayma dairesinin konumu belirlenecektir.
      Baraj gövdesi, Birleştirilmiş Zemin Sınıflandırması Sistemi’ne göre GC grup sembolü ile tanımlanan çakıllı kil türü bir zemin malzemesinden oluşturulmuş homojen dolgudur. Baraj gövdesi içerisinden sızan suların mansap şevine ulaşarak dışarıya çıkmasını engellemek üzere, mansap şevi altında bir yatay filtre tabakası oluşturulmuştur. Yeteri kadar uzun bir süre işletmeye açık olan homojen dolgu baraj gövdesi içerisinde kararlı sızma oluşmuştur. Baraj en kesiti ve zemin özelikleri Şekil 1’de verilmektedir.
  Ödevin yapımında aşağıdaki hususlara dikkat edilecektir: 
      Baraj en kesiti ölçekli olarak çizilecektir.
      Kararlı sızma hali için üst akım çizgisi (freatik hat) Casagrande Yöntemi ile çizilecektir. Casagrande Yöntemi Şekil 2’de açıklanmaktadır.
      Kayma dairesi merkezi O (x, z) koordinat değerleri Çizelge 1’den alınacak ve en kesit şekli üzerinde ölçekli olarak yerleştirilecektir. Kayma dairesi, x < 30 m için filtre tabakasına teğet olacak şekilde, x ³ 30 m için ise baraj mansap topuğundan başlayacak şekilde çizilecektir.
      Kayma dairesi n = 6 – 12 aralığında bir sayıda dilimlere ayrılacaktır.
      Çizilen kayma dairesi için kayma güvenlik faktörü değeri efektif gerilme analizi yaklaşımı ile, İsveç Dilim (Fellenius) ve Bishop yöntemleri uygulanarak ayrı ayrı belirlenecektir. Hesaplanan güvenlik faktörleri ilgili analizlerden sonra açık olarak yazılmalıdır.
      Analizler ve bulgular bir rapor hazırlanarak sunulacaktır.
      Raporda; kapak ve içindekiler sayfalarından sonra, 1. Giriş (amaç, kapsam); 2. Kesit Özelikleri (Zemin özelikleri, dilimleme ve üst akım çizgisi); 3. Şev Stabilite Analizleri, 3.1 İsveç Dilim Yöntemi, 3.2 Bishop Yöntemi; 4. Sonuçlar ve Öneriler bölümleri bulunmalıdır. Rapor sonuna gerektiğinde referanslar da yazılmalıdır.