Ulaştırma Laboratuvarı


İnşaat Mühendisliği Prof.Dr. Mehmet Uluçaylı Ulaştırma Laboratuvarı

Üniversitemizin inşaat mühendisliği bölümü zemin katında bulunan Ulaştırma Laboratuvarımızda; karayolu üstyapısını oluşturan alttemel, temel ve kaplama tabakalarında kullanılan agrega, bitümlü bağlayıcılar ve katkılar vb. malzemelerin kalite kontrol deneyleri, Marshall ve Superpave karışım tasarımları gibi standartlara uyumlu çalışmalar yanında, asfalt betonu mikroyapısı, optimum polimer içeriğinin görüntü analizleri ile tayini, kaplama yüzey doku analizleri, kayma mukavemeti testi gibi birçok alanda yenilikçi uygulamalı araştırmalar yapılmaktadır. Ulaştırma Laboratuvarımız, bölgedeki en yetkin ulaştırma malzemeleri laboratuvarından biri olarak hem lisans-lisansüstü seviyelerde eğitim ve araştırmacı yetiştirilmesi hedefine hizmet etmekte, hem de kamu kurumları veya özel sektörün talepleri doğrultusunda proje geliştirme ve döner sermaye hizmeti faaliyetleri yürütmektedir.

Hizmetler

  • Analiz ve Test Hizmetleri:
    • * Karayolu mühendisliği alanında faaliyet gösteren firmalar ve akademik işbirlikçiler için  bitümlü bağlayıcı deneyleri, agrega deneyleri, bitüm modifikasyonu ve reolojik özelliklerinin tayini, bitümlü sıcak karışım tasarımı ve karot deneyleri uygulanmaktadır. Kalite kontrol deneyleri kapsamında ise asfalt karot numuneleri üzerinden bitüm içeriği tayini; sıkışma kontrolü; Marshall stabilite, akma gibi tasarım parametrelerinin Karayolları Teknik Şartname’ye uyumluluğunun belirlenmesi ile ilgili geleneksel ve standart bitüm ve agrega deneyleri uygulanmaktadır.* Polimer modifiye bitüm örnekleri üzerinde homojenlik kontrolü ve polimer içeriğini tayini amacıyla görüntü analizleri yapılabilmektedir. Bu amaçla birer adet fluoresan optik mikroskop ve stereo mikroskobumuz bulunmaktadır.* Ayrıca kaplama yüzeyi mikro ve makro doku özelliklerinin belirlenmesi amacıyla 3 boyutlu 6 eksenli lazer tarayıcımız ve dinamik sürtünme ölçer test cihazımız mevcut olup kaplama yüzey dokusu ve aderans/sürtünme özellikleri incelenebilmektedir.Laboratuvarımızda uygulanan deneyler ve ayrıntılı fiyat listesine https://eng.deu.edu.tr/tr/laboratuvar-ve-olcum-hizmetleri/ bağlantısından ulaşılabilir.

Bilimsel Araştırma Faaliyetlerinde Kullanılan Analizler ve Çalışmalar  

Bilimsel araştırma faaliyetleri kapsamında “Prof.Dr. Mehmet Uluçaylı Ulaştırma Labaratuvarı” bitümlü bağlayıcılar üzerinde penetrasyon, yumuşama noktası, kütle kaybı gibi  geleneksel bitüm deneyleri başta olmak üzere KGM Polimer Modifiye Bitüm Teknik Şartnamesinde bulunan  kısa dönem yaşlanma, viskozite tayini, dinamik kayma  reometresi kullanılarak uygulanan tüm reolojik özelliklerin belirlenebildiği altyapıya sahiptir. Laboratuvarda tüm agrega deneyleri uygulanabilmektedir. Bunun yanında Marshall  ve Superpave®  karışım tasarım yöntemleri kullanılarak bitümlü sıcak karışımların optimum bitüm içerikleri tayin edilebilmektedir. Uygulanan bağlayıcı, agrega, bitümlü sıcak karışım deney ve ekipmaları  ile TÜBİTAK ve BAP araştırma geliştirme projeleri tamamlanmış ve bu proje destekleri sayesinde laboratuvar altyapısı güçlendirilmiştir. Özellikle uygulamaya yönelik sanayi destekli projelerin geliştirilmesi için çalışmalarımız devam etmektedir.

Laboratuvar Altyapısı

  • Ekipman ve Cihazlar:
CİHAZ ADI MARKASI MODELİ CİHAZIN KULLANIM AMACI
Penetrasyon Cihazı ELE Yarı katı veya akıcı olmayan bağlayıcıların kıvamlarının ölçülmesinde kullanılmaktadır.
Yumuşama noktası Cihazı ELE Bitümler ve bitümlü bağlayıcıların yumuşama noktasının halka ve bilye metodu ile tayininin tespiti amaçlı kullanılmaktadır.
Düktilite Cihazı WYAEHAM FARRANCE Bitüm ve benzeri malzemelerin uzama miktarının belirlenmesinde kullanılmaktadır.
Cleveland Parlama Noktası Cihazı ELE Petrol ürünleri ve yağların alevlenme ve parlama noktasını ölçmek için kullanılır.
İnce Film Halinde Isıtma Cihazı ELE Bitümlerde kütle kaybı, sıcaklık ve hava etkilerinin belirlenmesi amacı ile kullanılır.
Dönel İnce Film Halinde Isıtma Cihazı MATEST Yarı katı asfalt malzemeleri üzerinde ısı ve havanın etkisini ölçmek amaçlı kullanılmaktadır.
Brookfield Viskozimetre BROOKFIELD Akışkanların viskozitelerinin ölçülmesinde kullanılmaktadır.
Dinamik Kayma Reometresi MALVERN INSTRUMENTS BOHLING GEMINI 2 Bitümlü bağlayıcıların (modifiye veya modifiye edilmemiş) doğrusal visko-elastik özelliklerinin tespiti için kullanılmaktadır.
Saybolt Fural Vizkozimetre KOEHLER Akışkanların viskozitelerinin ölçülmesinde kullanılmaktadır.
Destilasyon Cihazı ELE Sıvı haldeki bağlayıcıların temizlenmesini sağlamaktadır.
Marshall Kompaktör ELE, UTEST Hazır Asfalt karışımları sıkıştırılması için uygundur.
Yoğurmalı Kompaktör CONTROLS ICT 250 Hazır Asfalt karışımları sıkıştırılması için uygundur.
Tam Otomatik Marshall Stabilite Cihazı ELE, ARMATEST Asfalt biriketlerinin stabilite ve akma değerlerinin ölçülmesinde kullanılmaktadır.
Santrifüj Ekstraktör ARMATEST Karot örneklerinden bitüm %’si tayini ve kalite kontrolünde kullanılmaktadır.
Dinamik Sürtünme Ölçer HAMEL HAMPSTED Yol Yüzeyi sürtünme direncinin belirlenmesi ve raporlanmasında kullanılmaktadır. Uluslararası sürtünme indeksi tayini için gerekli cihazlardan biridir.
Lazer Tarayıcı METRIS MODEL MAKER Yol Yüzeyi Profil Derinliğinin belirlenmesi ve raporlanması
Lazer Sensör SICK Yaya hareketlerinin modellenmesi amacıyla koordineli çalışan 4’lü mobil sistemden oluşmaktadır.
Multikopter DRONE Hava fotoğrafçılığı ve Video Çekimleri ile trafik gözlemleri ve sayımları yapılmasında kullanılan en modern yöntemlerden biridir.
Termostatik Hücreli Isıtıcı ARMATEST Bitümün homojen bir şekilde ısınmasını sağlamada kullanılmaktadır.
Yüksek Sıcaklık fırını PROUTHERN FURNICE Bitümün yüksek sıcaklıklarda tamamen yanarak uzaklaştırılmasını sağlar.
Fluoresan Optik Mikroskop LEICA Modifiye bitüm örneklerinden hazırlanan İnce kesitler üzerinde morfoloji çalışmaları yapılarak karışım homojenliği ve polimer katkı tipi ve içerik tayini yapılabilmektedir.
Stereo Mikroskop LEICA Blok örnekler üzerinde görüntüleme ve doku analizleri yapılmasında kullanılmaktadır.
Nikon D700 fotoğraf makinası NİKON D700 2 boyutlu görüntülemede kullanılmaktadır.
ETÜV 2 ADET ELE, 1 ADET ARMATEST Numune ısıtmak için kullanılmaktadır.
Video kamera SONY HANDYCAM Trafik etüdleri
  • Lisanslı Yazılımlar: Qwin, Aimsun, Vissim, Visum, Viswalk
  • Fiziksel Olanaklar: Görüntü Analiz Laboratuvarı, Agrega Odası 
  • Laboratuvar Resimleri

Ekip

İletişim

  • Adres ve Konum: Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Merkez Kampüs, Buca/İzmir.

https://maps.app.goo.gl/NfWBzwzvKxXmjjBQ7

İletişim Bilgileri: Prof.Dr. Burak ŞENGÖZ (burak.sengoz@deu.edu.tr) 0232 3017072
Prof.Dr. Ali TOPAL (ali.topal@deu.edu.tr) 0232 3017040

Sıkça Sorulan Sorular (SSS)


Güncel Duyurular

Staj Duyuruları